18 декабря 2017

Солодкі страви. Історія десертів

вкусное смороженое

Велика тяга до солодких десертів існувала з ранніх часів людства. Раніше в якості десертів використовувались виключно фрукти, горіхи, сухофрукти та мед. В середньовіччя цукор був настільки дорогим, що кондитерські вироби з його використанням куштували лише багаті люди у ​​особливих випадках. Однак, технологічні досягнення у виробництві цукру та кулінарні експерименти дозволили більш широко його використовувати та відкрили можливість для людей по всьому світу насолоджуватись різноманітними десертами у будь-який час. Сьогодні існує буквально тисячі різновидів десертів.

Торти

Слово «торт» вперше було задокументовано в 13 столітті. Перші тістечка більше нагадували хліб, який мав оздоблення з меду, горіхів та сухофруктів. Єгиптяни були першими, хто використали передові методи випікання. У середині 17 століття на тарілках з’явились круглі торти з глазур’ю, які нагадують ті, що ми їмо сьогодні. А сучасні інгредієнти, такі як біла мука та випічка, почали використовуватись в 19 столітті.

Пироги

Десерт виник в період неоліту та був відомий як галети, які мали довільну форму та містили різні зерна, мед. Галети випікались на гарячому вугіллі. В Давньому Єгипті в випічку додавали фрукти, горіхи та мед. В Стародавній Греції пироги часто наповнювали м’ясом. Перший рецепт американського яблучного пирога з’явився у 1881 році та поширився по всьому світу.

Морозиво

Є кілька думок про походження морозива. Деякі говорять, що Марко Поло привіз десерт з Далекого Сходу. В Китаї, близько 4000 років тому, жителі готували суміш добре приготованого рису, спецій та молока, який потім залишали в снігу для заморожування. Згодом, в 13 столітті у Пекіні почали готувати десерти з замороженого фруктового соку. Суміші льоду, меду, фруктів та спецій були популярні в Стародавній Греції, Індії та Персії.

За деякими дослідженнями, морозиво було привезене в Європу Олександром Великим (356-323 рр. до н.е.). З кінцем Римської імперії Європа практично відмовилася від свого виробництва. Десерт знову було завезено арабами кілька століттями потому. Початок поширення морозива в Європі розпочався у Флоренції у 16 ​​столітті. Італійська герцогиня Катерина Медічі провела кулінарний конкурс, на якому перше місце зайняв рецепт щербету. Трохи згодом рецепт був змінений італійцем Бернардо Буонталенті, морозиво готувалось з додаванням яєць. Деякі дослідження вказують і на те, що Буонталенті також винайшов машину для приготування морозива.

Різноманітні десерти з фруктами та солодкі страви можна скуштувати у Мамин Хліб. Вас чекатиме чарівна атмосфера та вишукані страви різних кухонь світу!